Renata Chlumska

Renata Clumska

Renata

Som professionell äventyrare handlar det inte enbart om att vara en skicklig paddlare, klättrare eller cyklist utan det är betydligt fler parametrar som avgör om man kommer lyckas. Expeditioner är ofta stora investeringar som inte bara skall förberedas, planeras och genomföras utan även förvaltas när man väl är på hemmaplan igen. Detta gör jag genom att, både före och efter ett projekt, bland annat hålla föredrag. Något som fortfarande överraskar, efter snart 15 år av föreläsande, är hur översättningsbara de erfarenheter jag skaffat mig genom olika expeditioner är till andra områden och arenor.

Jag har föreläst för lärare och elever i grundskolan, gymnasiet, högskolan och på universitet. När jag möter publiken lägger jag ofta extra fokus på hur viktigt det är att våga ha drömmar och våga sätta mål. Att tro på sig själv, ta eget ansvar, våga möta motstånd och utmana sig själv. Egenskaper och styrkor som inte sitter benmusklerna, men som man likväl måste träna på.

Heartware helt enkelt.

När jag blev kontaktad av Gripsholmsskolan och fick Heartware beskrivet för mig såg jag tydliga kopplingar till det jag brukar förmedla. Att sätta en rubrik på en grupp med ”egenskaper” som är avgörande för hur vi lyckas, och i det yttersta mår, är ett första steg, och jag ser det som en utmaning och spännande att få vara en del av arbetet med Heartware och utveckla det vidare.

Det är säkert inte korrekt att ranka olika ämnen, som till exempel historia, geografi och religion. Samtliga är lika viktiga. Men det är min bestämda uppfattning att även om ovan ämnen och många fler är nödvändiga, så är Heartware avgörande för hur vi mår och presterar. För mig är det en själv- klarhet att Heartware borde vara ett av de ämnen som prioriteras högst, ihop med idrottsämnet, för att börja bygga och träna upp en stark mental och fysisk grund, vilken skall börja tjäna individen tidigt och genom resten av livet. Jag har vid flera tillfällen träffat elever och lärare, både på plats på skolan och via Skype. När jag träffar barnen är det tydligt att de tycker att det jag berättar om är spännande och häftigt och jag har deras fulla uppmärksamhet och nyfikenhet. Att prata om att våga drömma, tro på sig själv, uppförsbackar, jobbiga och tråkiga dagar, svårigheter och göra det utifrån mina äventyr, känner jag har fungerat väldigt bra. Mount Everest både fängslar och fascinerar och att ett barn får träffa någon som faktiskt stått på toppen av världens högsta berg och som tittar barnet i ögonen och säger ”Du kan också om du vill, vågar och är beredd att jobba hårt”, påverkar verkligen och gör skillnad. Tänk om alla barn fick höra det när de är sex år!

Heartware är ett fantastiskt ämne för att hjälpa barn att inse vilken enorm potential de besitter och träna dem i att upptäcka och använda den.

För mer information om Renata besök hennes hemsida här.