Christer Skog

Christer Skog

 

Världsrekordhållaren på cykel och före detta landslagstränaren Christer Skog är född och uppväxt i Taxinge och gick i skolan i Mariefred. Som 20-åring flyttade han till Mora och studerade på Mora Folkhögskolas skidlinje. Där utbildade han sig till lärare och startade Mora längdskidgymnasium.

Christer är den tränare som tränat flest längdskidlandslag i världen. Han har bland annat varit förbundskapten och tränar det svenska skidlandslaget, men även Storbritannien, USA och Australien.

Han har forskat på höghöjdsträning i Sverige och överträningsproblematik i Australien.

De senaste åren har Christer dessutom tillsammans med komikern Måns Möller startat stiftelsen Viggo Foundation som arbetar för att skapa möjligheter och resurser för att autistiska barn ska få möjligheter till idrott och fysiskt aktivitet. Genom att cykla kust till kust i USA 2015 grundlade de den ekonomiska plattformen till stiftelsen och skapade stor medial uppmärksamhet.

2017 slog de världsrekord genom att cykla från öst till väst genom Europa, 620 mil på 29 dagar, och tog sig därmed in i Guinness Rekordbok.

Christer brinner för att motivera alla från världselit till motionärer, barn och ungdomar till rörelse i alla former. Han anser att det finns så mycket vetenskap som visar att de som rör på sig kontinuerligt mår bättre både fysiskt och psykiskt och får ett mycket längre och bättre liv. Att han själv har tränat och varit intresserad av äventyr och friluftsliv hela sitt liv beror säkert på att hans lärare i Mariefred gav honom så många möjligheter till idrott och friluftsaktiviteter i många former.

– Jag är oerhört stolt över att få vara en av mentorerna för Gripsholmsskolan, säger han själv.