Datorer

Datorbasen

Gripsholmsskolan håller ett register över vem som har vilken dator. Här kan du registrera att du fått en ny dator eller se och söka bland redan registrerade datorer.

✳️ Registrera ny dator

⚠️ Notera skada på dator

💻 Se registrerade datorer (endast lärare)

Användning

AppStore & Elev-ID

Använd i första hand ditt egna, privata Apple-ID. För barn och ungdomar som inte får skapa ett själva så kan det göras tillsammans med föräldrarna.

Det går tillfälligt bra för elever och lärare att ladda ned gratisprogram som Pages, Keynote och Numbers från AppStore med elevid@gripsholmsskolan.se. Använd ALDRIG detta Apple ID utanför AppStore. Två-faktor-autentisering krävs. Välj att få koden skickad med SMS, den kommer då att publiceras på länken nedan:

Kod för två-faktor-autentisering för elevid@gripsholmsskolan.se

Gripsholmsskolans egna appar

Godkända program (för elever i 6an och uppåt)

Datoreden (avtal mellan skolan och elever i 6an och uppåt)

Backup

Alla på Gripsholmsskolan bör ha backup (säkerhetskopia) på det som de har på sina datorer. Backup skyddar dina filer i händelse av stöld, tekniska fel på datorn, olyckor som vattenskador och att råka ta bort dokument av misstag.

Elever ska göra backup till Googles Moln med appen Google Säkerhetskopiera och Synkronisera eller på eget bevåg till annat moln.

🔄 Ladda ned Google Drive

Lärare ska ha backup både till minst ett valfritt moln och via TimeMachine till server på skolan. Var noga med att kryptera din TimeMachine backup så bara du kan komma åt den.

Problem

Har du problem med din dator så börja alltid med att starta om datorn och göra en snabb Googling. För lite större problem som glömda lösenord och datorer som inte vill starta alls så finns ett flödesdiagram till hjälp. Det går också bra att kontakta Daniel.

Och visar det sig till slut att din dator faktiskt behöver repareras så

⚠️ Registrera Datorproblem