Närmiljön
Gripsholmsskolan ligger mycket vackert intill Mälarens strand. Närmaste grannar är Gripsholms slott, kungliga Hjorthagen där ett hundratal dovhjortar strövar fritt och vår fina lilla stad Mariefred.
Historia
I syfte att öka statens inkomster, beslutade Gustav III att förbjuda hembränneriet, och lät därför bygga ett statligt kronobränneri 1777. Skolans matsal inryms i restaurang 1777. I början på 1800-talet kom lokalerna att användas för Sveriges första kemiska industri, Gripsholms Fabrique, som bland annat tillverkade ättika, svavel- och salpetersyra, färger som blyvitt, Scheelegrönt och Gripsholmsblått, pottaska, senap samt silkestvålar. En av de ansvariga på fabriken var Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), den världsberömde kemisten som här på Gripsholm lär ha upptäckt grundämnet selèn. Efter fabriksnedläggningen prövades en rad olika verksamheter i lokalerna som t.ex. silkemaskodling och äppelmustning, men det var först under 1930-talet som det kom att bli någon större aktivitet igen.
Hjorthagen
Naturreservatet Gripsholms hjorthage har sedan 1600-talet varit en betesmark som tillhört Gripsholms Kungsladugård. Parken ligger strax bakom hotellbyggnaderna. På 1860-talet lät kung Karl XV anlägga hjorthagen som en kombinerad promenadpark och djurgård. Hjorthagen ändrades till hjorthägn omkring 1890. I dag används hela reservatområdet som betesmark för cirka hundra dovhjortar. Området är ett mycket populärt strövområde både för de boende i Mariefred och besökare. I området finns kulturspår i form av en fornborg, ett gravfält, ett ordensemblem i gjutjärn samt äldre promenadvägar och byggnadsrester. Området omfattar cirka 60 hektar. Gripsholmsskolans elever tillbringar en del av idrotten i Hjorthagen när det står löpning på schemat.