Hjortarna har kommit igång bra efter jullovet!

26 jan, 2017

Hej!

Vi har kommit riktigt bra igång igen efter jullovet. Eleverna är motiverade på lektionerna och villiga att lära sig nya saker. Nu efter jul så har slöjdgrupperna bytt om så att sygruppen började med träslöjd och träslöjdsgruppen började med syslöjd. Jag som har träslöjd med eleverna så tycker alltid att det är så fascinerande att se elevernas miner när jag öppnar verktygsskåpet för dem första gången! ”wooow” brukar eleverna säga 🙂 Det är kul att de tycker att det ska bli roligt att använda verktygen och att de ser fram emot att bygga olika projekt. Just nu håller vi på att göra en spiktavla av träslaget furu, spikar, färg och garn. Eleverna gör först en egen noggrann skiss som de arbetar efter under projektets gång.

 

Något som jag har noterat är att eleverna har tagit ett kliv framåt när det gäller läsningen. Jag har suttit ner och lyssnat på eleverna då de läst och läsningen har verkligen tagit fart för många. Det är mycket goda nyheter och väldigt positivt inför de nationella proven, där eleverna  kommer att jobba med olika typer av texter. Just nu tycker jag också att matematiken går bra överlag för eleverna. Jag har poängterat för eleverna att varje matte- och svenskalektion är extra viktig framöver, så att man kan känna sig säker på olika temaområden under de nationella proven som startar efter sportlovet. Eleverna behöver ta ett eget ansvar för att försöka lära sig så mycket som möjligt, d.v.s. koncentrera sig på lektionerna och vara effektiva samt se till att läxorna blir gjorda. Det ser överlag bra ut just nu och eleverna tar lektionerna på allvar. Arbetsron är också bra just nu! Nu ska vi komma ihåg att de nationella proven inte är någonting skrämmande, utan något som hjälper oss att veta vem och hur jag och speciallärarna kan fortsätta hjälpa på bästa sätt inför den framtida skolgången.

 

Det råder en god atmosfär i hjortklassen och det är viktigt för mig att eleverna tar hand om varandra och är goda förebilder för varandra och även för övriga elever på skolan. Eleverna har bl.a. skrivit positiva saker om varandra och fått texterna upplästa av läraren, varvid eleverna har gissat vem texten handlat om. Eleverna var duktiga på att lista ut vem det handlade om och de flesta tyckte nog att övningen var kul! I engelskan har eleverna läst igenom samtliga kapitel i boken högt för varandra för att öva på uttalet och lyssnat på engelska sagor på datorn. I SO har eleverna tittat på film och lärt sig om istidens framfart och efterlämningar. De har jobbat parvis med ett kompendium och några har t.o.m. gjort egna presentationer om istidens efterlämningar, så som jättegrytor, flyttblock, isräfflor, u-dalar och rullstensåsar. I NO har vi startat upp temat teknik och eleverna har berättat om olika tekniska föremål i hemmet, hur de fungerar, används och vilken nytta de gör. Vi har också jobbat i teknikböckerna, vilket kräver att eleverna behöver analysera och ifrågasätta föremål i sin omgivning.

 

Efter jullovet har Rickard hållit i många av lektionerna p.g.a. att  jag själv blivit mycket inkopplad när det gäller elevvården och Trivsam skola. Den här veckan blev jag dessutom rejält förkyld och har varit hemma i tre dagar och vilat upp mig. Men nu är jag äntligen frisk och det ska bli väldigt kul att få träffa eleverna igen! Rickard har gjort ett fantastiskt bra jobb med klassen när jag varit borta och vi har en tät kontakt, vilket gör att jag hela tiden kan följa med vad som händer i klassen även om jag inte råkar vara på plats. Det värmer varje gång att läsa elevernas utvärdering av veckan. De önskar mig ofta en trevlig helg och har alltid en massa roligt att säga 🙂 Det är också spännande att se hur mina planeringar faktiskt fungerade i praktiken! I och med att jag varit borta mycket på sista tiden så har det inte blivit så många bilder tagna, men det blir mer av det i nästa vecka. Det blev en lång uppdatering, men det var å andra sidan ett tag sedan bloggen uppdaterades. Bättre sent än aldrig!

 

Ha en skön inkommande helg!

Mvh Staffan