Teknikbloggen

Efter robotarna

18 maj, 2016

Robotstriderna ägde rum! Och jag glömde uppdatera!

Here comes: Det var hur roligt som helst. Högstadieelevernas robotstrider ägde rum i gymnastiksalen på kvällen, och årskurs 5’s strider ägde rum i klassrummet. Det verkade väldigt uppskattat! Fantastiska konstruktioner avlöste varandra tack vare Strawbees konstruktionskit. Vi hade även en DJ som spelade musik under striderna för att höja stämningen (oftast musik från Undertale – kolla upp det spelet, det är fantastiskt roligt).

Vad har hänt efteråt? Massor.

Just nu:
Årskurs 5 arbetar med magnetism, och gör konstruktioner. De snickrar ihop små katapulter, där vi använder magneterna för att skjuta upp något i luften. Faktum är att det är neodymmagneter – vilket är världens starkaste, så man kan klämma sig om man inte ser upp! Men allt sker under noga bevakning. 🙂

Årskurs 6 har gått ifrån Scratch för att påbörja scripting i Gamemaker, vilket går jättebra. Kodning är knepigt, och mycket handlar om att klura ut hur man ska lösa det, att försöka.

Årskurs 7 & 8 arbetar med Gamemaker och kommer inom en vecka ha prov i rörelsekoder, variabler och frågeställningar, där klassen skall koda under provtimmen, och skicka in programmet. Väldigt nervöst märker jag. Troligen eftersom ingen av eleverna har faktiskt fått koda något under en provtimme utan har tidigare skrivit prov på papper. Blir spännande!

Elevens val åk 7 & 8: Vi fortsätter att fördjupa oss i olika delar som är bra att kunna. Flera grupper arbetar tillsammans för att jobba med gigantiska spelprojekt, där rollerna är utsatta: t.ex, en elev är projektledare, en är huvudprogrammerare, en är grafiker, en är ljudsättare, en är betatestare m.m, med målet att släppa ett spel på Steam Greenlight. Tillsammans lär eleverna sig projektledningsmetoder som är användbara i spelbranschen (Scrum heter metoden de lär sig). Metoden är bra för man ser hur hela arbetet går framåt.

Tjo!

Robowars på ingång

21 mar, 2016

Nu är merparten av robotar programmerade. På onsdag smäller det. Alla elever på högstadiet ska sova över på skolan och vi ska ha robowars-turnering. 🙂

(ber om ursäkt för att jag är mindre bra på att uppdatera bloggen, vi har ju för mycket kul grejor att göra på lektionerna som tar all tid)

teknik6

teknik7

Strawbees!

7 feb, 2016

Nu veckorna håller alla elever på att programmera robotarna de har byggt – vilket ger överraskningar både högt och lågt. Lärdom: Robotar är känsliga varelser. En lampa har slutat att fungera på en robot, ett hjul har gått av på en annan och en tredje ligger bara och skakar. Så i veckan fick de elever som hade sjuka partners sitta vid ”skruvverkstaden” och försöka felsöka de mesta basala problemen hos vissa robotar – så nu är vissa delar diagnostiserade – bra jobbat!

I veckan, imorgon t.o.m, påbörjar vi bygga konstruktioner till robotarnas basgrund med Strawbees. Detta är konstruktionskit som består av sugrör och moduler som man sätter ihop sugrör med – för att uppnå enormt starka och flexibla konstruktioner. Företaget Strawbees har varit supersnälla och skänkt skolan ett skolkit, vilket innebär att vi har bra med material för att bygga stora konstruktioner på robotarna. :). Något som jag granskar är även elevernas skisser på hur de ska konstruera vidare på roboten – med målet att vem som helst ska kunna följa denna skiss för att bygga konstruktionen själv. Mer bilder kommer inom kort!

En rolig lärdom: När eleverna programmerar så att robotarna kör gladiatormusik när den kör framåt, och renässansmusik när den kör bakåt. Väldigt cheesy och väldigt skoj. ^^

En ny termin med robotar

26 jan, 2016

En ny termin har börjat, med många nya förväntningar och en del nya tillskott i klasserna. 🙂

Just nu arbetar alla klasser med robotar – vilket klasserna verkar tycka är jätteroligt. Alla klasser arbetar parvis med varsin robot som de bygger och programmerar, som de senare ska använda i en ”robot battle”-tävling där lagens robotar ska brotta bort varandra från en ring. Robotarna har kameror och kan känna av föremål och temperatur och agera därefter (beroende på hur man programmerar), vilket gör att varje robot blir unik funktionsmässigt. Utöver detta så har eleverna tillstånd att bygga vidare på robotar med allt vad de hittar, från stekspadar till sugrörskonstruktioner för att göra dem så intressanta som möjligt.

Det är ett långt projekt som är beräknat mellan 1-2 månader tills vi går vidare med annan programmering. 🙂

teknik5

Ledande material som keyboard/innovationskontroller-projekt

15 dec, 2015

Nu har klassernas projekt med MakeyMakey kommit till ett slut – vad är detta? Jo, tänk dig att du tar datorns keyboard, kopplar det till ett kretskort, och sedan kopplar det vidare till ledande material (t.ex frukter, vatten, metall) för att kontrollera keyboarden på din dator (med andra ord kontrollerar du datorn). Så genom att koppla ihop en funktion med t.ex. en apelsin, så kan datorn kontrolleras när man rör apelsinen. Intressant, eller hur?

Årskurs 5-8 har arbetat i tre veckor på deras MakeyMakey-projekt, för att lära sig om ledande material och input, med målet att vara så uppfinningsrika som möjligt. Gissa om lektionssalarna har varit fyllda med allt från fruktskal till metallpinnar.. Vissa grupper har gjort performance och skapat levande musikinstrument genom att skicka signaler mellan sina kroppar, några har kontrollerat Super Mario genom att spela på fyra gitarrer, några har styrt en digital häst genom aluminiumplattor + barfota fötter på golvet, några har aktiverat fotografering på sig själva när de tuggat i ett äpple – som sagt, uppfinningsrikedomen är super!

teknik3

teknik2

teknik1

teknik4

Nästa vecka ska vissa klasser få påbörja att bygga robotar (!). Dessa robotar ska eleverna i åk 5-8 sedan lära sig att programmera, samt kontrollera dem genom MakeyMakey, och sedan – ha en robot-turnering där alla robotar ska få kämpa mot varandra i en ring, och få den andra roboten på fall/putta in den i en vägg. Detta kommer att bli hur roligt som helst!

Projekt projekt projekt

24 nov, 2015

Hej! Har varit mindre bra på att uppdatera Teknikbloggen senaste tiden, och det är egentligen inte så jättekonstigt, all tid har lagts åt intressanta spelprojekt!

Kommande veckorna arbetar just nu eleverna med att överföra kommando till datorn genom organiskt eller ledande material. Hoppas på att bjuda på intressanta bilder kommande veckorna!

På elevens val så är åk 7 och åk 8 i full fart med att genomföra sina spelprojekt. De arbetar två och två och skall programmera det koncept som de vill ha, utifrån en ingrediens-lista jag gett dem. Blir intressanta projekt! Den 14 dec och 17 dec, från 13:45 och framåt (till kvällen) så ställer eleverna ut sina spelprojekt där vem som helst kan få komma och testa spelen. Mer bilder och information kommer under kommande veckorna för de som har intresse. 🙂

Åk 7 och 8 har även haft sitt första programmeringsprov, som innehöll koordinationssystem, rörelsekoder och variabler, och jag är stolt över deras provresultat!

Variabler och tålamod

13 okt, 2015

Variable-in-Java (1)

Senaste veckorna har jag introducerat eleverna i högstadiet till begreppet variabler, vilket har varit en minst sagt intressant resa. Att komma underfund att X kan innehålla vad som helst visade sig vara en utmaning som vi övade på mycket. Det kommer med programmering bli mycket mer uppenbart.

Åk 5 arbetar just nu med att programmera gravitation i Scratch. Jättespännande och klurigt. Vi använder if och else-satser i pussel/lego/block-format för att förstå vad som händer. De har fått sina karaktärer att hoppa upp när en knapp trycks ned, och ska på onsdag imorgon få karaktärerna att falla ner.

Åk 6 ritar just nu sina karaktärer i Scratch, som de ska bli färdiga med tills imorgon. Då ska deras gravitationsresa påbörjas.

Åk 7 har fram tills nu haft en hel del teori och mycket diskussion kring etik i sociala medier, mobbning och genuskunskap. De har precis installerat Game Maker, där de ska få sina karaktärer att röra på sig vänster, höger, upp och ned (nästa vecka: konvertera drag’n’drop-funktioner till faktiskt kod)

Åk 8 har senaste veckan haft i uppgift att skriva olika uppfinningar som haft stor betydelse för samhället och funderat kring hur samhället skulle sett ut om de inte haft dessa uppfinningar.

Elevens val 7 och 8: Här kommer det roligaste denna veckan – frustrationen har kommit på intåg! Som jag längtat! De har under lektionen fått utmana sig själva och felsöka, samt hitta koder på Internet. Eftersom man inte lär sig något alls genom att få allt serverat, så utmanar jag eleverna att våga söka efter information, även om det verkar helt galet. Inget kan gå fel!

Händelseförloppet efter att jag bad eleverna söka information:
1-5 minuter: Eleverna skriker JAG KAN INTE, jag svarar med att jag hjälper dem efter en viss tidpunkt.
5-8 minuter: Eleverna sätter sig parvis och börjar prata, söka information på Google och Youtube, klassrummet får ett nytt fokus och blir väldigt tyst.
8-10 minuter: Eleverna utbrister ”aha” och testar att skriva i koder.

Givetvis funkade inte alla koder som skrevs, och majoriteten av försöken blev konstiga, MEN, de försökte! Efter ett läsår med programmering kommer de bli så vana med att felsöka information att det kommer flytande till dem. Vi behöver inte vara rädda för datorerna, det värsta som kan hända är att allt raderas, men då ska det mycket till. Men det är ok att göra fel, det är då vi lär oss. 🙂

Oculus Rift och brädspel

25 sep, 2015

Det har varit en tid med mycket arbete och tid, och tyvärr har bloggen fått något inlägg mindre. Ska bli bättring på detta. 🙂

Vi har börjat samarbeta med en spelutvecklingsskola från South Dakota, USA, som lånar oss deras Oculus Rift-utrustning. Detta är virtual-reality-glasögon som ännu inte lanserats, men vi har fått äran att få köra en prototyp. Eleverna har fått ta på sig glasögonen, och testat ett demo som simulerar en berg-och-dalbana. Har varit uppskattat bland eleverna!

oculus

På spelprogrammeringen/elevens val har vi arbetat med att göra våra egna brädspel. Detta för att förstå lite grundläggande balanser kring vad som gör ett spel roligt, och för att eleverna skulle förstå vilka särskilda element som kunde göra spelen bättre. Ett intressant experiment som förhoppningsvis ska vara en del av startkursen i elevens val i framtiden också. Att förstå design kring ett program/spel är viktigt, när vi ska tillverka programvara som skall användas.

äta

I skrivande stund installerar vi just nu Windows-licenser på 90 datorer, vilket är ett projekt i sig (tar sin lilla tid). Vi gör detta för att kunna köra senaste versionen av Gamemaker:Studio på datorerna – ett ypperligt program där eleverna till en början lär sig ”drag-o-släpp”-programmering, för att sedan konvertera vad de producerat, till kod. Tack till William, Gustav, Wilma, Erik, Charlie och Gretha som hjälpte till i onsdagseftermiddag med installationerna!

Övriga saker som hänt på lektionerna är att vi lär oss att tänka i sekvenser, för att funktioner skall fungera. Ett slags logiskt tänk. Vi övar även på koordinatsystem för att förstå skärmens alla riktningar (A och O vid kodning senare).

ABC och sociala medier

1 sep, 2015

Nu har jag träffat alla klasser, så nu har jag som lärare lugnat mig lite och är tämligen mindre nervös. 🙂

Något vi har börjat gå igenom i de äldre klasserna är etik och hur man förhåller sig i sociala medier, samt hur man bör ta i beaktning hur man pratar till personer online. I spelvärlden bjuds det ofta på förolämpningar och fula ord i diverse spelchatter. Vad ska man göra? Det är ett ämne vi ska upprepa året ut. Diskriminering och trakassering via internet är ett ämne som blir mer verkligt, när vi spenderar mer och mer tid i datorvärlden.

Från ett teoretiskt ämne till ett annat, så har vi börjat studera belöningsmetoder som är vanligt i spelens värld. ABC-metoden repeteras just nu flitigt, och denna metod kommer vi använda oss när vi programmerar spelen, så att spelen blir såpass roliga att spelaren vill fortsätta.

En kort förklaring av ABC-metoden är:

A. Instruktion (eller osynlig instruktion)
B. Genomförande, utföra A.
C. Belöna utförandet på något sätt. På så sätt motiveras man snabbt till att ta sig an en ny uppgift.

Metoden går att tillämpa i verkliga livet när vi ska få tråkiga rutiner att bli mer automatiska, så att de känns mindre motiga. Rekommenderas för alla!

main-qimg-7bfbb49ca4907ff12c11cad3d061e8dd

Första lektionen klar!

22 aug, 2015

Igår var första lektionen som tekniklärare på Gripsholmskolan! Spännande!

Jag introducerades till årskurs 7-eleverna som hade valt programmering som elevens val. Vi började med att ta det lite lugnt och diskuterade favorit-spel bland eleverna 45 minuter (samt repetera namn, herrejistanes, det blir 130 elever att lära sig namnen på, men det ska nog gå bra. :)). Call of Duty, League of Legends och Counter Strike:GO var återkommande bland denna klassens favoritspel. Det blir snart en bra öppning för framtida diskussion om åldersgränser (Call of Duty), hur man för sig/kommunicerar i spel (League of Legends och Counter Strike:GO).

Sedan gick vi raskt in på att installera programmet GameMaker på allas datorer. Och den planering som utgick från att ”installera program och leka runt” ändrades snabbt. Eleverna kom snabbt in på hur man skapade sprites (grafik), objekt (där programmeringen sker) samt rum (där objekt och grafik samspelar) resterande lektionen. Vid lektionens slut hade eleverna lärt sig hur man får ett objekt att röra på sig åt ett håll. Sedan struntade vi att spara filerna, utan ska repetera allt igen nästa vecka så att alla förstår programmets uppbyggnad.

Som läxa till nästa vecka får eleverna titta upp Angry Birds, på internet, eller genom att spela det, och notera ner beståndsdelarna. Vad är sprites, objekt och rum?

 

jw13hq6ftffef8jgtnuk